Na-isolatie Van Muren En Vloer: Do’s En Don’ts

Na-isolatie Van Muren En Vloer: Do’s En Don’ts

 

Oudere huizen scoren erg slecht wat betreft energieverbruik. Verouderde verwarmingstoestellen kun je vervangen. Maar langs de muren gaat ook heel wat warmte verloren. Na-isoleren kan. In dit artikel gaan we kort in op het na-isoleren van muren en vloeren.


Wat kun je na-isoleren?

Je kunt het dak na-isoleren, maar als het gebouw dat je wilt na-isoleren spouwmuren heeft die ruim genoeg zijn, kun je ook de spouwmuren na-isoleren.


Na-isoleren van de spouw

Zit er een spouw tussen binnenmuur en buitenmuur van je huis? Dan kun je na-isoleren door middel van inspuiten of injectie. Een gespecialiseerde firma controleert eerst de spouw via gaatjes in de muur. Als de spouw geschikt is, spuit de isolatiefirma isolatiemateriaal in de spouw, daarna maken ze de gaatjes dicht en ziet je muur er uit als vanouds.


Vakkundig na-isoleren

Na-isoleren moet secuur gebeuren, door professionals, anders heeft de ingreep weinig tot geen effect en kan de slecht aangebrachte isolatie voor vochtproblemen zorgen. Het opvullen van spouwmuren gebeurt al door gespecialiseerde firma’s. Wil je liever op een andere manier na-isoleren, laat je dan op zijn minst adviseren door een vakman. Specialisten in isolatie, architecten met oog voor energiezuinig bouwen en ervaren energiedeskundigen of werfleiders kunnen de muren ook controleren op koudebruggen en de opbouw van de muren analyseren.


Na-isoleren van vloer

Ook na-isoleren van de vloer kan met verschillende materialen.

Gespoten PUR-schuim tegen de onderkant van de vloer (in kelder en/of kruipkelder) gaat het snelst. Hierbij is het wel belangrijk dat het gebruikte PU-schuim of PUR een grote densiteit heeft en dat het ook voldoende dik wordt aangebracht.

Heb je in kruipkelder en/of kelder genoeg ruimte aan het plafond, dan kun je daar ook minerale wol gebruiken om te isoleren. Ook hier is de dikte van belang. Werk in meerdere lagen, zodat je de naden kunt overlappen.


Na-isoleren van muren (binnen of buiten)

Is het opvullen van spouwmuren onmogelijk, bijvoorbeeld omdat het huis geen spouwmuren heeft of dat de spouwen niet geschikt blijken, dan kun je de muren nog altijd isoleren: Van buitenaf – isoleren van de gevel – of van binnen, dus tegen de binnenmuren.


Isolatie tegen de buitenmuur:


Eerst nagaan of de bestaande muren niet dampdicht zijn. Dampdichte muren houden vocht tegen. Als die aan de binnenkant zitten, kan het vocht niet weg en veroorzaakt het op termijn schimmel.

Zit de dampdichte muur aan de buitenzijde, dan kun je hiertegen een nieuwe isolatielaag aanbrengen die je dan aan de buitenkant afwerkt met een gevelbekleding naar keuze.


Isolatie tegen de binnenmuren:


Ook hier is het belangrijk om te weten of de muur dampdicht is. Dampdichte muren isoleer je best niet van binnenuit. Want het vocht in huis moet ergens kunnen verdampen.

Isolatie wordt bij voorkeur ook het dichts bij de koude zijde van de muren aangebracht. Als dat niet lukt, kun je tegen de bestaande muren binnen isolatiemateriaal aanbrengen. Dat kleef je luchtdicht af met een dampscherm, waarover dan het gipskarton komt om de muren af te werken.

De muren die grenzen aan de buitengevels of die aansluiten op de koude gevels, en ook de delen van vloeren en plafonds die dichtbij de buitengeveldelen zitten, moet je mee isoleren.

Doe je dit niet, dan krijg je last van koudebruggen. En daar kunnen vochtproblemen door ontstaan, dus moet je koudebruggen zoveel mogelijk vermijden. Dat betekent dat je bouwknopen ook goed isoleren moet. Doe hiervoor een beroep op een deskundige vakman.


Oppervlakte verkleint

Van binnenuit isoleren neemt wel wat oppervlakte van de binnenruimtes in. Langs de binnenzijde isoleren raden we dus ook alleen maar aan als je over genoeg ruimte binnen beschikt en als het na-isoleren van de spouwmuren of van de buitengevel geen optie is.

Het nadeel van binnenmuren isoleren is niet alleen ruimteverlies maar ook verlies aan accumulerend vermogen van de binnenmuren (langzaam opwarmen en afkoelen). Maar er zijn dus ook andere opties, zoals je hierboven kon lezen.


Met dank aan Habitos.be


Meer weten over isoleren? Dossier Isoleren op Habitos.be